Binnenbad van Hout

HOUTSOORTEN

Kwaliteitshout.

Onze binnenbaden worden gemaakt van hoogwaardig houtsoorten. Elke houtsoort met z’n eigen uitstraling en duurzaamheid. Het zijn stuk voor stuk houtsoorten die voor dit soort baden bijzonder geschikt zijn. Leverbaar in de houtsoorten Siberisch Lariks, Eiken en Teak (en uiteraard zonder noest). Bijzonder zijn de baden van thermisch behandeld Essenhout. Door de bewerking, een soort stomen, waardoor de suikers in het hout omgezet worden, wordt het hout zeer duurzaam gemaakt. Een kostbaar proces, maar wel een garantie voor lange levensduur.

Houten badkuip

Lariks.

Inlands lariks (Larix decidua) behoort tot een harde naaldhoutsoort. Het hout heeft een geelbruine tot bruine kleur. Deze bomen groeien vaak op berghellingen hoog en vaak in  kouder klimaat daarom groeit de boom langzaam. Lariks kenmerkt zich door uitgerekte vormen in het hout, met hier en daar kleine ronde kwastjes. Lariks heeft een regelmatige uitstraling en is prima voor baden te gebruiken  door zijn stabiele vochtpercentage. Inlands lariks kan als een van de duurzaaste naaldhoutsoort van Europa worden beschouwd

Eiken.

Houten bad

Eikenhout is wel een van de bekendste houtsoorten Eiken (Quercus) is een geslacht van loofbomen, hieronder vallen zowel bladverliezende als altijd groenblijvende bomen. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. 

Wanneer we in het Nederlands over eiken spreken, hebben we het vooral over de zomereik. Eikenhout heeft een prachtige vlam, en is een van de hardste duurzame inlandse houtsoorten en toch zeer goed bewerkbaar.  Europees eiken is het traditionele eikenhout, waarvan o.a. de klassieke eiken meubelen, meubels, trappen en ook schepen en sluisdeuren werden gemaakt. 

Teak.

Houten bad

Teakhout is in de loop der jaren erkend als een zeer goed vervangmiddel voor bekende hardhout soorten als mahonie en dergelijke. Teak komt van een boom met de wetenschappelijke naam Tectona Grandis, een van de vele representanten van de ijzerhard familie. Wat teakhout zo bijzonder maakt is de groeisnelheid en de kwaliteit van het hout. Na circa 20 jaar zijn de bomen kaprijp, waarna het hout niet onder doet voor ander kwalitatief hardhout.
Bij blootstelling aan het licht krijgt teakhout een fraaie goudbruine kleur. Het hout bevat olieachtige stoffen, waardoor er een vettige indruk ontstaat en het vrijwel onderhoudsvrij is. Het hoeft dus niet meer met verf of milieuonvriendelijke impregneermiddel te worden bewerkt. De geur is leerachtig. 
De hardheid en het van nature hoge oliegehalte maken teak zeer geschikt voor baden